Hoppa till innehåll

Filmsöndag på Hagabion

  • Nyheter

Välkomna till en eftermiddag i gränslandet mellan danskonst och filmkonst!


Dansfilm, live performance och samtal

Den 4 december kl 16:00 visas filmerna The Source (2022) av Gilda Stillbäck och Sofia Norlin och De fördömda kvinnornas dans (1976) av Donya Feuyer och Ingmar Bergman.

Danskonstfilm i Sven Nykvist anda
Dans och film är ett gnistrande kreativt par. Dessa två hypnotiskt vackra, svartvita danskonstfilmer The Source och De fördömda kvinnornas dans kretsar kring frågan om arv. Här finns berättelser om ungdomlig revolt, om strider som ärvs från en generation till en annan och om kvinnor tvingade att föra roller från det förflutna vidare.

The Source (2022) är en berättelse om kamp, hopp och återfödelse. Filmen är regisserad i tätt samarbete mellan Gilda Stillbäck, koreograf och Sofia Norlin, regissör. Inspirerade av Sven Nykvist utforskande av ljus och skugga i mötet med koreografi, har de tillsammans skapat en filmdikt. The Source arbetades fram och spelades in på Alvastra Cistercienskloster i ÖdeshögMusiken är nyskriven för filmen av kompositör Erika Vega. The Source är fotad av Adam Nilsson på svartvit film, 16 mm, delvis med Sven Nykvists kamera.

De fördömda kvinnornas dans (1976) Ett mästerverk skapat av en powerduo – koreografen Donya Feuer och regissören Ingmar Bergman. Inspelad i Bergmans lada på Fårö, med fängslande foto av Sven Nykvist. Fyra kvinnor rör sig i ett trångt, stängt rum till musik av Monteverdi. Två av dansarna är fördömda själar som kommit till liv, den tredje är döden och den fjärde ett barn som fötts i frihet, men som tvingas in i de andra kvinnornas rollspel. Ingmar Bergman och Donya Feuer fick idén till filmen under inspelningen av Trollflöjten där Donya gjorde koreografin. LÄS MER