Hoppa till innehåll

Nytt stipendium för återstart

Nu kan professionella konstnärer och kulturarbetare söka ett nytt tillfälligt kulturstipendium som ska bidra till kulturens återstart i staden. Fem miljoner kronor ska fördelas till det fria kulturlivet.

Stipendiet, som har inrättats av kulturnämnden, syftar till att stötta enskilda konstnärer och kulturutövare i Göteborg i samband med att kulturen kan starta upp igen efter att coronarestriktionerna tagits bort.

– Det är glädjande att restriktionerna har lättat för kulturlivet, som varit under hård press under pandemin. Samtidigt ser vi ett stort behov av förstärkning för att klara övergången till att starta upp kulturlivet igen, så vi tror att det här är ett välkommet tillskott för många, säger Myriam Mazzoni, enhetschef för Kulturstöd, kulturförvaltningen Göteborgs Stad.

Stipendiet heter ”Återstart 2021 – tillfälligt kulturstipendium” och går att söka mellan 29 oktober och 19 november. 50 000 kronor per person delas ut till de som får stipendiet. För att söka bör man vara yrkesverksam konstnär eller kulturarbetare som är folkbokförd och verksam i Göteborg.

De som söker kommer att få besked innan året är slut.

– Sammanlagt ska fem miljoner kronor fördelas genom stipendiet. Tanken är att pengarna ska nå aktörerna så fort som möjligt för att kunna bidra i ett viktigt skede av återstarten, säger Myriam Mazzoni.

Sök stödet via Kulturstöds webbplats: Återstart 2021 — tillfälligt kulturstipendium.