Hoppa till innehåll

Arrangör

Välkommen till vår sida för arrangörer!
Till oss kan du vända dig med frågor om dansproduktioner, workshops, om du söker koreografer/dansare eller har andra frågor som rör dans, arrangemang, förmedling. Vidga vyerna vänder sig till arrangörer och Februaridans är en möjlighet att se nya produktioner av västsvenska danskonstnärer. Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev scrolla längst ned på sidan.

Förmedling

Våra medlemmar arbetar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Det gör de i olika konstellationer och inom en rad olika genrer och stilar.  Förutom på scen arbetar flera även inom ramen för exempelvis Skapande skola, kultur och hälsa, och i community-projekt.

Kontakta oss för information och tips om föreställningar för barn, unga, unga vuxna och vuxna, frågor om skapande skola, workshops, föreläsningar eller om du har andra relaterade frågor.

Checklista

Här hittar du vår checklista som är bra att ha inför arrangemang av dansföreställningar.

 

Nyhetsbrev

Om du vill få information om vår verksamhet, medlemmars aktiviteter och mycket annat som är aktuellt är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Längst ned på sidan finner du formuläret för prenumeration.

Foto: Shoga Hirata

Ur verket Gnugga. Koreografi: Takuya Fujisawa tillsammans med dansarna Malin Kvist och Beda Åsbrink

Vidga vyerna

Föreläsningar, workshops, samtal mm. Med danskonsten som utgångspunkt möter ni – utöver dansare och koreografer – konstnärer från en rad olika fält som film, bildkonst, musik i spännande samtal i ord och rörelse  och möjlighet till workshops. Vidga vyerna är en del av det regionala projektet Danslyftet.

Nedan finner du kortfattad information om samtalen. Detaljerad information finns i program-bladet. Du kan också kontakta Nina Rajabi via telefon: 076 020 67 22 eller e-post: nina.rajabi_danscentrumvast_se

Är du medlem i Riksteatern Väst?

Vidga vyerna är också ett samarbete med Riksteatern Väst, vilket innebär att ni som ansluten förening kan boka programpunkter genom dem. På deras hemsida finner du mer information och bokningsalternativ. Knappen nedanför tar dig direkt dit! Du kan också läsa om de olika samtalen i listan nedan. 

Danslyftet/Vidga vyerna genomförs med stöd från Västra Götalandregionens Kulturnämnd.

 

En klassiker i samtiden August Strindbergs kammarspel Fröken Julie tillhör en av de över tid mest spelade pjäserna både i Sverige och internationellt. År 1950 hade Birgit Cullbergs balett Fröken Julie urpremiär. 2008 skapade Göteborgsbaserade koreografen Jeanette Langert sitt första av tre verk baserade på just Strindbergs drama. Julie3, Fröken och Jean.  Vad är det som griper tag och gör Fröken Julie angelägen år efter år och hur förhåller man sig till ett verk som är fylld med historia och ändå sätta sin prägel och förnya det? Jeanette Langert möter Monika Milocco i ett samtal om arbetsprocessen från idé till färdigt verk

En föreläsning med live dans

Den afroamerikanska danskonsten har haft och har ett enormt inflytande över den samtida dansen – vi möter den överallt, från gatan till finsalongen. Med allt ljus på dansen och med musik som bidrar till en historisk inramning belyser vi jazzens inflytande. Vi utmanar vi den normativa estetiken inom samtida dans genom en blandning av föreläsning, filmklipp och dans live på scenen. Mike Gamble, Gustav Borehed, Cecilia Malmström Olsson och Nina Rajabi.

Möt koreografen Lovisa Baldal i ett samtal och performance med fokus på olika kroppsliga praktiker av betydelse för henne i sitt konstnärliga skapande. Här finns också möjlighet till workshop!

Beröringspunkter mellan dans och visuell konst är många och film är en konstform som koreografer arbetar med för att förlänga och ge ett konstnärligt perspektiv som skiljer sig från scenrummet. I detta samtal möts koreograferna och dansarna Brian Madika och Mona Namér om att arbeta med koreografi, dans och visuella konstarter. Både Brian och Mona har arbetat med film, body-art och bildkonst och kommer samtala om de konstnärliga arbetsprocesserna med avstamp ur två verk av respektive konstnär.

Filmvisning: "Iceolo" av Brian Madika är ett verk skapat parallellt för både scen och film. "Alva" av Mona Namér. Även bildkonstverk av Mona Namér kommer att visas.

Camilla Ekelöfs arbetsmetod är direkta samarbeten med tonsättare, kostymör, scenograf med mera för att redan från start gemensamt arbeta fram den slutliga produktionen. Följ med på en spännande resa från ax till limpa, tillsammans med henne och en inbjuden gäst .

Multikonstnären Peter Svenzon har drivit kompaniet Art of Spectra i över 20 år. Han koreograferar, komponerar musiken, skapar videoprojektioner och regisserar. Möt honom i ett samtal om helhet och delar, om att inneha många roller, och om att förflytta sig mellan dessa olika roller/positioner. Vi erbjuder även workshops med Peter Svenzon! 

Idag används film av dansare och koreografer som ett redskap för att bland annat vidga scenrummet eller skapa rum som scenrummet inte möjliggör. Men vad är det som fångar en filmregissörs intresse till att arbeta med dans? Vad händer med ett dansverk när det fångas av filmkameran? Vilka val gör en filmregissör i förhållande till dansen? I ett möte mellan filmregissörerna Farmarz Gosheh och Gorki Glaser-Muller får du ta del av ett samtal som berör deras relation mellan film och dans samt ett fördjupande och utvecklande samtal om film som verktyg. Kom och se dansen ur en filmregissörs perspektiv!

Del 1:
I ett samtal och visning av dokumentär tillsammans med dansarna, koreograferna & grundarna till projektet Humanography, Jonny Berg och Sebastian Ruiz Bartilson, närmar vi oss svaren på varför community, dess effekter och vad som händer när vi skapar konst i kollektiv. 

Del 2:
I del två fördjupas samtalet tillsammans med den inbjudna musikern Felipe Botero. Här diskuteras komposition och relationen mellan musik, dans och community!

Samtal och workshop:

När dans och koreografi flyttar ut ur från den traditionella scenen och placerar sig mitt i det offentliga rummet uppstår helt nya förutsättningar. Hur möter koreografen stadens arkitektur och stadens rörelser och puls? Hur skapar koreografen ett sceniskt rum i relation till omgivningen? Hur skapar koreografen ett möte med en publik?

Möt koreograferna Benedikte Esperi & Gun Lund

PRENUMERATION NYHETSBREV