VIDGA VYERNA
ingår i Danslyftet, en regional satsning under ledning av Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götaland.
Vidga vyerna
Föreläsningar, workshops, samtal mm. Med danskonsten som utgångspunkt möter ni – utöver dansare och koreografer – konstnärer från en rad olika fält som film, bildkonst, musik i spännande samtal i ord och rörelse och möjlighet till workshops. Vidga vyerna var en del av det regionala projektet Danslyftet under åren 2020-2022.
Nedan finner du kortfattad information om samtalen. Detaljerad information finns i programbladet. Du kan också kontakta oss via kontoret: i via telefon: 076 020 67 22 eller e-post: info_danscentrumvast.se
Som en del i den regionala satsningen Danslyftet ingår Danscentrum Väst som med Vidga vyerna lagt fokus på tvärkonstnärliga samtal. Här får du lyssna på, ställa frågor till, diskutera med konstnärer från olika fält och som också arbetar inom den samtida dansen. Här finns dansande inslag, möjlighet till workshops mm. Medverkar gör dansare, koreografer, filmare, bildkonstnärer, tonsättare och musiker verksamma i Västra Götaland. Vad har till exempel koreografi och kampsport gemensamt? Vilket inflytande har den afro-amerikanska dansens estetik på den samtida dansens? Vad är det som attraherar filmare att göra just dansfilm? Följ med på en spännande resa genom att boka ett eller flera program.
Danslyftet – en regional satsning
I maj 2021 gjordes en inspelning av En kväll på Storan – med stöd från Göteborgs Stad Kultur – som dessvärre inte kunde genomföras live på grund av pandemin. Kvällen innehöll tre utdrag. Om du som arrangör är intresserad av se dessa utdrag kontakta Nina Rajabi så får du tillgång till dem:
nina.rajabi_danscentrumvast_se
I Danslyftet ingår Förvaltningen för kulturutveckling, Borås Stad, Vänersborgs Kommun, Uddevalla Kommun, Vara Konserthus, Riksteatern Väst och Danscentrum Väst.
Mer om Danslyftet kan du läsa om HÄR
Medlem i Riksteatern Väst?
Vi samarbetar med Riksteatern Väst och är din förening medlemmar hos dem går det att boka direkt genom länken:


En klassiker i samtiden August Strindbergs kammarspel Fröken Julie tillhör en av de över tid mest spelade pjäserna både i Sverige och internationellt. År 1950 hade Birgit Cullbergs balett Fröken Julie urpremiär. 2008 skapade Göteborgsbaserade koreografen Jeanette Langert sitt första av tre verk baserade på just Strindbergs drama. Julie3, Fröken och Jean. Vad är det som griper tag och gör Fröken Julie angelägen år efter år och hur förhåller man sig till ett verk som är fylld med historia och ändå sätta sin prägel och förnya det? Jeanette Langert möter Monika Milocco i ett samtal om arbetsprocessen från idé till färdigt verk
En föreläsning med live dans
Den afroamerikanska danskonsten har haft och har ett enormt inflytande över den samtida dansen – vi möter den överallt, från gatan till finsalongen. Med allt ljus på dansen och med musik som bidrar till en historisk inramning belyser vi jazzens inflytande. Vi utmanar vi den normativa estetiken inom samtida dans genom en blandning av föreläsning, filmklipp och dans live på scenen. Mike Gamble, Gustav Borehed, Cecilia Malmström Olsson och Nina Rajabi.
Möt koreografen Lovisa Baldal i ett samtal och performance med fokus på olika kroppsliga praktiker av betydelse för henne i sitt konstnärliga skapande. Här finns också möjlighet till workshop!
Beröringspunkter mellan dans och visuell konst är många och film är en konstform som koreografer arbetar med för att förlänga och ge ett konstnärligt perspektiv som skiljer sig från scenrummet. I detta samtal möts koreograferna och dansarna Brian Madika och Mona Namér om att arbeta med koreografi, dans och visuella konstarter. Både Brian och Mona har arbetat med film, body-art och bildkonst och kommer samtala om de konstnärliga arbetsprocesserna med avstamp ur två verk av respektive konstnär.
Filmvisning: "Iceolo" av Brian Madika är ett verk skapat parallellt för både scen och film. "Alva" av Mona Namér. Även bildkonstverk av Mona Namér kommer att visas.
Camilla Ekelöfs arbetsmetod är direkta samarbeten med tonsättare, kostymör, scenograf med mera för att redan från start gemensamt arbeta fram den slutliga produktionen. Följ med på en spännande resa från ax till limpa, tillsammans med henne och en inbjuden gäst .
Multikonstnären Peter Svenzon har drivit kompaniet Art of Spectra i över 20 år. Han koreograferar, komponerar musiken, skapar videoprojektioner och regisserar. Möt honom i ett samtal om helhet och delar, om att inneha många roller, och om att förflytta sig mellan dessa olika roller/positioner. Vi erbjuder även workshops med Peter Svenzon!
Idag används film av dansare och koreografer som ett redskap för att bland annat vidga scenrummet eller skapa rum som scenrummet inte möjliggör. Men vad är det som fångar en filmregissörs intresse till att arbeta med dans? Vad händer med ett dansverk när det fångas av filmkameran? Vilka val gör en filmregissör i förhållande till dansen? I ett möte mellan filmregissörerna Farmarz Gosheh och Gorki Glaser-Muller får du ta del av ett samtal som berör deras relation mellan film och dans samt ett fördjupande och utvecklande samtal om film som verktyg. Kom och se dansen ur en filmregissörs perspektiv!
Del 2:
I del två fördjupas samtalet tillsammans med den inbjudna musikern Felipe Botero. Här diskuteras komposition och relationen mellan musik, dans och community!
Samtal och workshop:
När dans och koreografi flyttar ut ur från den traditionella scenen och placerar sig mitt i det offentliga rummet uppstår helt nya förutsättningar. Hur möter koreografen stadens arkitektur och stadens rörelser och puls? Hur skapar koreografen ett sceniskt rum i relation till omgivningen? Hur skapar koreografen ett möte med en publik?
Möt koreograferna Benedikte Esperi & Gun Lund



