Hoppa till innehåll

Konstnärsnämndens internationella dansresidens

  • Nyheter

KID är förkortningen av Konstnärsnämndens internationella dansresidens som genomförs i samarbete med Danscentrum Väst och Konstepidemin. Residenset vänder sig till en i Sverige verksam danskonstnär som får möjlighet att bjuda in en internationell gäst att arbeta tillsammans med under två veckor. Den 12-25 september genomför koreografen och dansaren Kyrie Oda ett residens på Ärlegården tillsammans med dramatikern och regissören Eli Marchand från Kanada. De kommer arbeta kring det japanska konceptet Kintsugi. Det går ut på att skarva ihop trasigt porslin med guld. Dans och text kommer att integreras. Från Göteborg deltar också Love Hellgren (dansare), Saga Björklund-Jönsson (kompositör/aktör) och Shogo Hirata (scenograf/kostymör). Målet är att skapa en grund till en föreställning med förskolebarn som målgrupp, att visas både i Kanada och Sverige. Under residenset kommer besök göras på förskolor för samtal och för att visa material. En offentlig visning äger rum den 22 september. Foto:  Shogo Hirata

Medverkande: Kyrie Oda (Sverige/Japan)  has been active as a choreographer and a dancer in Japan, Europe and USA since 2006. Since she moved to Sweden in 2017 her work has been presented at 3:e Våningen, Atalante, Dansstationen among other venues, as well as abroad. Currently her work DAWN is touring in schools in Gothenburg.In Sweden she has danced with Iraqi Bodies, Eva Ingemarsson, Regionteater Väst, Gun Lund, and Embla Dans och Teater. Previously she has danced with Bavarian State Opera (DE), Krystof Warlikowski (PL/DE), Kitt Johnson X-Act (DK), AURA Dance Theatre (LT), Tino Sehgal (DE), Nonne Svalholm (DK), Michael Mao Dance Company (US), H.T. Chen Dance Company (US) among others.Kyrie graduated from Belhaven University with a Bachelor of Fine Arts in Dance in 2006.More info about her work please visit www.p-a-x.org

Foto: Dansalliansen

Elie Marchand (Canada) is a writer and a multidisciplinary artist. In 2018, they co-founded Libre Course, a feminist theatre company dedicated to youth theatre. They wrote, co-directed, and performed the company’s first show, Récit d’un chaussure, which was played more than 40 times in 2019 alone.  Their play Soeurs Sirèneswas published by a feminist publishing house, and is currently touring in Montreal. With the help of a production company, Elie is working on adapting the play into an animated short film. In 2020, Elie was invited by La Minoterie (a French company) and Petits Bonheurs (a Quebec festival) to write, direct and choreograph Racines. The play, written for toddlers 18 months and up, is currently touring in France and Canada. Elie is currently working on a new project as a writer and director, Cœur de neige en juillet. Elie is also writing for audiences beyond youth. Their play Je suis perdue, toi aussi was selected by the Festival du Jamais Lu in 2021. In 2022, they will present a short play at the Sala Beckett in Barcelona. Elie is also pursuing a Master’s degree in Theatre at UQAM. Their thesis focuses on the relationship between witches and new technologies.

Foto: Julie Artacho